Met een thuisaccu kun je zelf opgewekte zonnestroom opslaan om te gebruiken als de zon niet schijnt. Dit soort energieopslag krijgt langzamerhand steeds meer bekendheid, en wij zien in het veld ook dat steeds meer mensen ons vragen naar de mogelijkheden. Energieopslag kan op termijn belangrijk worden om meer hernieuwbare energie te kunnen opwekken. Een thuisaccu kan zowel bij een bestaande als nieuwe installatie gerealiseerd worden.

Hoe werkt een thuisaccu? Een net gekoppelde zonnestroom installatie met accu heeft een regelstation tussen de panelen, apparatuur en accu. Dit gaat ongeveer op de volgende manier in zijn werk.

  • De zonnepanelen wekken stroom op
  • Het regelstation stuurt de opgewekte stroom naar de gebruikers die op dat moment stroom nodig hebben.
  • Als er geen gebruikers zijn of er is nog stroom over, gaat de stroom naar de accu.
  • Als de accu vol is en de gebruikers gevoed zijn, wordt de overgebleven stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet.
  • Wanneer er geen of te weinig zonnestroom wordt opgewekt, maar er is wel vraag van de gebruikers van het huishouden, wordt de stroom uit de accu gehaald.
  • Zodra de accu leeg is en er geen of te weinig zonnestroom opgewekt wordt, wordt de stroom van het elektriciteitsnet gehaald.

Een groot deel van je opgewekte zonnestroom gebruik je niet voor je apparaten maar gaat via de meterkast naar het elektriciteitsnet. De energieleverancier streept zonnestroom die je in het net voedt weg tegen jouw verbruikte stroom, dat noemt men salderen. Daardoor ontvang je voor je zonnestroom in feite dezelfde prijs als je nu betaalt voor netstroom, ongeveer 22,5 cent per kWh. Lever je meer stroom aan het net dan je eraan onttrekt dan krijg je een terug lever vergoeding. Vaak is die gelijk aan de prijs die de grote stroomproducenten krijgen, ongeveer 7 cent per kWh.

De salderingsregeling blijft waarschijnlijk tot 2023 zoals hij nu is. Vanaf 2023 wordt hij geleidelijk afgebouwd, totdat je in 2031 alleen nog de 7 cent per kWh krijgt voor de terug geleverde stroom.

Aangesloten blijven op het elektriciteitsnet blijft met een thuisaccu vrijwel altijd onvermijdelijk. Met een accu kun je stroom gedurende enkele dagen opslaan. De overvloedige stroom uit de zomer bewaren voor de donkere winter is helaas niet mogelijk.

Door gebruik te maken van een accu kunt u tot wel 90% van uw eigen stroom gebruiken. U bent dus een stuk minder afhankelijk van uw energieleverancier. Tevens is het zo dat doordat er steeds meer zonnepanelen komen er een piekbelasting op het stroomnet komt. Dit kan zelfs in sommige gevallen resulteren in het niet kunnen terug leveren van uw stroom en het uitvallen van uw installatie.

Als u interesse heeft in een accu opslag systeem staan wij uiteraard voor u klaar en horen wij graag van u.