Zonnepanelen wekken elektriciteit op, deze is echter niet direct geschikt om 230V apparaten te voeden. Hiervoor moet de elektriciteit eerst omgevormd worden.

Het vermogen van een omvormer dient afgestemd te zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. Tevens kan de ligging van het dak invloed hebben, een dak gericht op het zuiden is natuurlijk ideaal. In de praktijk is dit niet altijd haalbaar.

Tijdelijke schaduw op een enkel paneel kan zorgen voor een flinke dip in de totale opbrengst. Het vermogen van de zonnepanelen wordt namelijk bepaald door de zwakste schakel in een serie, ofwel het zonnepaneel met schaduw. Dit is onder andere op te lossen door power optimizers of micro/omvormers. Dit zijn regelunits die achter elk zonnepaneel worden geplaatst en elk zonnepaneel individueel optimaliseert.

Dan is er nog de mogelijkheid tot monitoring van de installatie. Dit verloopt altijd via de omvormer. Er zijn meerdere mogelijkheden tot monitoring wat dus niet iedere omvormer geschikt maakt voor iedere situatie.

Al met al zijn er vele mogelijkheden. Wij proberen altijd de meest geschikte combinatie tussen omvormer, zonnepaneel en wens van de klant te realiseren. Wij proberen bij een aanvraag dan ook altijd fysiek op locatie te verschijnen om een goed beeld te krijgen en een correcte offerte aan te kunnen bieden.

2 x Solaredge 16000 omvormers